Domov na konci světa

Originální název: A Home at the End of the World
Český název: Domov na konci světa
Žánr: literatura světová – román
Autor: Michael Cunningham
Nakladatelství: Odeon, 2013
Počet stran: 400

Stručný obsah knihy:
Osamělý a introvertní Jonathan zvláštním způsobem „doplňuje“ svého kamaráda Bobbyho; znají se od dětství a oba jsou gayové. Zatímco Jonathan se odstěhuje do New Yorku, Bobby bydlí u jeho rodičů v Clevelandu. Do příběhu později vstupuje Clare, Jonathanova spolubydlící, a jakkoli ví o jeho sexuální orientaci, touží mít s ním dítě. Nakonec se všichni tři setkávání v NY, Clare otěhotní s Bobbym a tato zvláštní trojice založí rodinu. Rafinovaně komponovaný román, časově rozkročený mezi 60. a 80. lety minulého století, se čte doslova jedním dechem. Román reprezentuje špičku současné americké literatury a byl rovněž zfilmován.

Můj názor:
Kniha je rozdělená do tří částí a sledujeme v ní hned několik pohledů, životních příběhů, které se protnout. Bylo pro mne těžké se do knihy začíst a celkově mi trvalo i její přečtení. Nedokázala jsem si vytvořit vztah ani k homosexuálovi Jonathanovi ani k bisexuálovi Bobbymu a o Clare se ani zmiňovat nebudu. Ta mi bylo nesympatická od začátku až do konce.

Je to ze života. O životě, který není vždy růžový, jednoduchý a šťastný. Osudy hrdinů byly zvláštní, a když už jsem čekala, jak to dopadne celé… bylo to useknuté. Sledujeme dětství, dospívání a dospělost a najednou konec. Očekávala jsem, že budeme sledovat i stáří. To mě trošku zklamalo.

Úryvek:
Svíral se mi žaludek. Abych mohl žít v New Yorku – to si musím nechat obarvit vlasy jako klaun? Jestli se něčeho takového dopustím, už nikdy se nebudu moct vrátit do Clevelandu, a vůbec bych se nehodil ani do Nedova a Alicina domu někde v Arizoně. Přibouchnu si dveře ke všem záložním alternativám.

Str. 173, Bobby

2 odpovědi na “Domov na konci světa”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.